جلوبندی

دلایل خرابی جلوبندی:

خرابی لاستیک ها، بالانس نبودن چرخ ها، خرابی بلبرینگ چرخ، غیر استاندارد و ضعیف بودن کمک فنر و فنر ها، ضربه وارد شده به شاسی ها، هر قطعه از جلوبندی خراب باشد باعث خرابی و آسیب رساندن به بقیه قسمت های جلوبدنی می شود.

علائم خرابی جلوبندی :

می توان به کشیده شدن خودرو به یک سمت، سواری خشک و خشن، روغن زدگی از کمک فنرها، پاسخ خودرو نسبت به آزمون تکان ( زمانی که خودرو ایستاده است، وزن خود را روی خودرو بیندازید و آن را از طرف جلوی خودرو به پایین فشار دهید. چند بار آن را بالا و پایین کنید و سپس رها کنید. همین حرکت را در پشت خودرو انجام دهید. اگر پس از رها کردن، خودرو بیش از ۲ یا ۳ بار بالا و پایین شد، به این معنی است که سیستم تعلیق خودروتان فرسوده شده است)، وجود سر و صدا در حین حرکت یا پیچیدن را می توان نام برد.

سیستم جلوبندی به قسمت زیرین جلوی خودرو گفته می شود که وظیفه تعلیق یا خوش دستی خودرو در هنگام برخورد با دست اندازها و پیچ ها را دارد. خرابی سیستم جلوبندی می تواند جلوی نرمی خودرو را در هنگام حرکت بگیرد. در ادامه به برخی از دلایل خرابی سیستم جلوبندی خودرو خواهیم پرداخت.

آشنایی با سیستم جلوبندی ماشین

گروهی از قطعاتی که به آن‌ها سیستم جلوبندی خودرو می‌گویند، هم شامل سیستم فرمان و هم سیستم تعلیق خودرو می‌شود. سیستم جلوبندی خودرو باید محکم و در عین حال ایمن باشد و اجزای فلزی و نرم شرایط خوبی داشته باشند. تفاوت سیستم تعلیق و جلوبندی خودرو در این که سیستم تعلیق شامل چرخ‌های عقب و کمک فنرها نیز می‌شود اما جلوبندی فقط شامل قطعات قسمت جلو است. گاهی ممکن است نام زیربندی را نیز در کنار این دو سیستم بشنوید که باید گفت زیبرندی با جلوبندی خودرو تفاوت دارد و در واقع زیر سیستم جلوبندی و تعلیق قرار می‌گیرد.

اجزای اصلی سیستم جلوبندی

سیستم جلوبندی خودرو و تعلیق ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند. بسته به نوع و مدل خودرو، قطعات مونتاژ جلویی مختلف بوده و هر جز اهمیت خاص خود را داراست، به طوری که خرابی هر یک باعث ایجاد اختلال در عملکرد کلی خودرو و سایر اجزای دیگر می‌شود. به طور کلی اجزای اصلی سیستم جلوبندی شامل موارد زیر است:

چرخ ها و اجزای مربوط به آن

ویژگی‌هایی از جمله بالانس بودن، آج سطح لاستیک‌ها، میزان ساییدگی سطح آن‌ها و… همگی در مورد چرخ‌های جلوی خودرو بسیار مهم هستند.

سیستم تعلیق

این سیستم، چرخ‌ها را به شاسی متصل کرده و از فنرها، کمک فنرها، میله‌های اتصال و بازوهای کنترل برای کاهش ضربه و امکان حرکت نسبی استفاده می‌کند. سیستم تعلیق همان سیستمی است که عبور از سطوح را خنثی کرده و از انتقال نوسانات به اتاق خودرو جلوگیری می‌کند. سیستم تعلیق همچنین باعث تماس موثر با اصطکاک مناسب بین چرخ‌ها و سطح جاده می‌شود.

فنر و کمک فنرها

کمک فنرها وزن کلی اتاقک خودرو را تحمل می‌کند. فنر حالت ارتجاعی داشته و دارای انعطاف پذیری بسیار بلایی است. با استفاده از ویژگی از بروز ضربات ناخواسته و شدید به اتاق خودرو جلوگیری می‌شود. کمک فنر در نزدیکی چرخ‌های اتومبیل قرار داشته و دارای انواع مختلفی است که به صورت زیر دسته بندی می‌شود:

·       کمک فنر اهرمی

·       کمک فنر هیدرولیکی

·       کمک فنر بادی یا گازی

·       کمک فنر هیدرواستاتیکی

·       کمک فنر تلسکوپی

فرمان و میل فرمان

دو نوع اساسی از سیستم‌های فرمان در خودروها وجود دارد: سیستم فرمان محبوب rack-and-pinion و سیستم جعبه فرمان. هر یک از این دو می‌تواند توسط یک پمپ هیدرولیک یا اخیراً فرمان برقی الکترونیکی (EPS)، به راننده کمک کرده تا در فضاهای تنگ مانور دهد.

سیبک

قطعه‌ای کروی که چرخ‌ها را به سیستم تعلیق متصل می‌کند و باعث چرخش آن‌ها می‌شود. سیبک، ارتعاشات ناشی از گذر از روی ناهمواری‌های سطح جاده را تا حدی کاهش داده و بخشی از وزن خودرو را تحمل می‌کند. این قطعه همچنین از اصطکاک بین قطعات جلوبندی خودرو جلوگیری می‌کند.

سگ دست

از اصلی‌ترین اجزای قسمت جلوبندی خودرو سگ دست است. این قطعه چرخ‌ها را نگه داشته و باعث چرخش آن‌ها روی محور فرمان می‌شود. سگ دست به این دلیل اهمیت دارد که اجزای چرخ، سیستم تعلیق و جلوبندی خودرو مانند فرمان و دیسک روی آن سوار می‌شود.

شغال دست

این قطعه نیز در قسمت جلوبندی خودرو قرار داشته و سیبک فرمان، میل فرمان و میل کمک به آن وصل می‌شود.

اکسل

به محور مرکزی چرخ یا دنده، اکسل گفته می‌شود. این قطعه به وسیله یاتاقان ثابت شده و به چرخ و دنده این امکان را می‌دهد تا به راحتی دورش بچرخند.

رام

رام قطعه‌ای فلزی است که اجزای جلوبندی ماشین از طریق آن به اتاق خودرو متصل می‌شوند.

طبق‌ها

طبق قطعه‌ای بازویی شکل است که وظیفه اتصال شاسی خودرو به سیستم تعلیق را برعهده دارد.

میل موج گیر یا میل تعادل

این قطعه برای افزایش تعادل ماشین و جلوگیری از چپ شدن خودرو در پیچ‌های شدید به کار می‌رود. میل تعادل، نیرو را بین چرخ‌ها در حین حرکت تقسیم کرده و از خم شدن ماشین در هنگام عبور از پیچ‌ها به ویژه در سرعت های بالا، جلوگیری می‌کند.

مهم ترین دلایل خرابی جلوبندی خودرو

دلایل متعددی در مورد خرابی جلوبندی خودرو وجود دارد که در صورت وقوع هر کدام از آن ها جلوبندی خودرو از تنظیم خارج می شود که در ادامه به توضیح برخی از آنها خواهیم پرداخت.

ساییدگی یا بالانس نبودن لاستیک ها

در اولین مرحله از محافظت از جلوبندی خودرو باید لاستیک ها یا همان تایر های خودرو را بررسی کنیم. در بررسی لاستیک ها باید ابتدا میزان فشار باد لاستیک ها و بعد میزان آج آنها را اندازه گیری کنیم. ساییدگی لاستیک ها می تواند آسیب های زیادی را به سیستم جلوبندی خودرو وارد کند، به دلیل این که لاستیک های فرسوده باعث لرزش های زیادی در خودرو می شوند، سیستم جلوبندی بیشتری آسیب را می بیند. لاستیک های جلوی خودرو بیشترین تاثیر را در این زمینه دارند به همین دلیل باید نسبت به ساییدگی لاستیک های جلو حساس بود.

عامل دیگری که در خرابی جلوبندی خودرو دخیل است تفاوت در میزان آج لاستیک ها است. تفاوت در میزان آج لاستیک های خودرو می تواند باعث لرزش غربیلک خودرو شود که آن هم می تواند به سیستم های خودرو از جمله سیستم جلوبندی صدمه وارد کند.

جلوبندی و بالانس نبودن چرخ ها

بالانس نبودن چرخ ها

بالانس نبودن چرخ ها از دیگر عوامل خرابی جلوبندی خودرو است. بالانس نبودن چرخ ها می تواند باعث لرزش در فرمان خودرو شود و حتی باعث پیدا شدن عیب های دیگری نیز در خودرو گردد.

جلوبندی و بالانس نبودن چرخ ها

نامتعادل بودن میله تعادل

میل تعادل در خودرو وظیفه تقسیم نیروی پیچش در سر پیچ ها و حفظ تعادل خودرو را دارد. این میله از خم شدن بیش از حد خودرو به یک سمت در پیچ ها جلوگیری می کند. این میله توسط دو بوش نگه داشته می شود، اگر به هر دلیلی این بوش ها خراب شوند، غربیلک فرمان می لغزد و به اصطلاح فرمان می زند. خرابی این بوش ها و عدم حفظ تعادل خودرو باعث آسیب های جدی به جلوبندی خودرو می شود.

خرابی کمک فنرها

کمک فنرها یکی از مهم ترین بخش های خودرو هستند که نقش بزرگی در مهار ضربات جاده برعهده دارند. اگر کمک فنرها خراب شود، لرزش های شدیدی در خودرو بوجود می آید و این لرزش ها مستقیما روی سیستم جلو بندی نیز تاثیر می گذارد. در برخی مواقع شل بودن کمک فنرها می تواند باعث ایجاد صداهایی شود که از این طریق می توان به خراب بودن آنها پی برد.

خرابی کمک فنر و جلوبندی

خرابی دیسک های ترمز

خراب بودن دیسک های ترمز یکی دیگر از علل خرابی جلوبندی خودرو است. اگر هنگام ترمزگیری لرزش های شدیدی بوجود آید، نشان دهنده این است که دیسک های ترمزها حالت ایده آل خود را از دست داده اند و باید آنها را عوض کرد. لرزش های ایجاد شده توسط دیسک های ترمز می تواند روی جلوبندی خودرو تاثیر بگذارد و باعث خرابی آنها شود.

خرابی دیسک ترمز و جلوبندی

خرابی سیبک های خودرو

یکی دیگر از عوامل خرابی سیستم جلوبندی خودرو، خرابی سیبک ها است. هنگامی که سیبک ها خراب می شود و نمی تواند به خوبی در جای خود حرکت کند، می تواند باعث ایجاد ایرادهایی در سیستم جلوبندی شود. سیبک ها نباید دارای حرکت ها قائم باشند. به بیانی دیگر سیبک ها نباید حرکت عمودی داشته باشند. خرابی سیبک ها می تواند منجر به لرزش خودرو هنگام فرمان گیری شود که به جلوبندی آسیب می رساند.

خرابی سیبک

راه های جلوگیری از خرابی زودهنگام سیستم جلوبندی ماشین

در صورت مشاهده مشکلات مختلف در سیستم جلوبندی ماشین، باید فوراً وضعیت خودرو را بررسی کرده تا بتوانید مستقیماً با آن برخورد کنید. همچنین باید از لوازم یدکی اصلی خودرو استفاده کنید و به هیچ عنوان محصولات بدلی و تقلبی به کار نبرید. وضعیت جلوبندی در یک خودرو به طور قابل توجهی بر راحتی وسیله نقلیه تأثیر می‌گذارد. شما می‌توانید با انجام معاینات فنی به موقع و منظم در مراکز معتبر، جدی گرفتن علائم و رسیدگی زودهنگام به آن‌ها از بروز تمامی خرابی‌های جلوبندی جلوگیری کنید.